Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013

Αρνητικοί κοινωνικοί ρόλοι των παιδιών

Ορισμένα παιδιά δεν είναι σε θέση να διαμορφώσουν ευέλικτους τρόπους διαπροσωπικής διαλλαγής με τους συνομηλίκους τους και να ενταχθούν στην ομάδα. Τα παιδιά αυτά για να αποφύγουν ή να αναπληρώσουν την απόρριψη χρησιμοποιούν ορισμένους αρνητικούς κοινωνικούς ρόλους που οδηγούν ασφαλώς σε αποτυχία. Οι ρόλοι αυτοί είναι:


  1. Ψευτοπαλικαράς : Συναναστρέφεται με παιδιά μικρόσωμα ή μικρότερα στην ηλικία για να τους επιβάλλεται με απειλές και να τα εξουσιάζει. Έτσι ανακουφίζεται από τα συναισθήματα ανεπάρκειας που βιώνει όταν βρίσκεται με συνομηλίκους.
  2. Γελωτοποιός : Γίνεται ο καραγκιόζης, ο κλόουν της παρέας για να κερδίσει την προσοχή της. 
  3. Κόλακας : Δείχνει δουλοπρέπεια και επίπλαστη υπερβολική καλοσύνη και προσπαθεί με κολακείες να εξασφαλίσει τη φιλία και την αποδοχή των άλλων.
  4. Μικρομέγαλος : Προσπαθεί να εξασφαλίσει την αποδοχή και την αναγνώριση των μεγάλων και αποφεύγει τους συνομηλίκους. Εντυπωσιάζει τους μεγάλους με την επιμέλεια, ευσυνειδησία και το σεβασμό. Έτσι αποκρύπτει τη συναισθηματική του ανωριμότητα και τη βασική του αδυναμία να αλληλεπιδρά θετικά με τους ομότιμούς του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου